Si localul tau poate avea success!

Share

Read next article:

"Primul pas pe care trebuie să îl întreprinzi pentru a-ți proteja afacerea și implicit investiția."

Read previous article:

"Valorizeaza-ti clientii pentru succesul afacerii tale"

In Blog | 0 comments

Soll-uții pentru situații de criză. Barrio, povestea unui succes

Mai există oare loc în Timișoara pentru afaceri de succes pe această nișă?

Este adevărat că piața a crescut și a devenit neîncăpătoare sau saturată pe această nișă a locațiilor de zi și seară și este și normal, din punctul meu de vedere. Însă acest fapt nu trebuie să sperie pe cei care au inițiative, pentru că întotdeauna există loc să te exprimi și să îți dezvolți propria ta afacere de succes!

Am întâlnit oameni care spun că nu mai este loc, că nu mai sunt șanse, că toată lumea își face cafenea, bar, club, pub, restaurant, lounge etc.

Am întâlnit însă și oameni care au îndrăznit. Motivațiile lor au fost diferite. Unii au reușit, alții nu, și mulți încă se chinuie să găsească soluția salvatoare pentru a obține succesul dorit!

Când deschizi o locație, contează ca și în alte domenii motivația care stă în spatele deciziei tale! Dar despre asta vom vorbi, cu siguranță, cu un alt prilej, într-un alt articol.

Revenind la tema întrebării de acum, vreau să punctez cu un exemplu, pozitiv, bineînțeles, și să demonstrez că, indiferent de cât de saturată este piața locală, ai șanse să reușești dacă îți faci temele foarte, foarte bine!

Să dăm însă puțin timpul înapoi și să discutăm despre motivul principal.

În 2012, în octombrie, reprezentantul acționarilor unui local îmi propune să vin cu un plan de salvare a business-ului inițial.

Principala activitate a localului era reprezentată de servicii de fast food. Ideea era mai mult decât OK, având în vedere tipul de sandwich – celebrele sandwich-uri “Tramezzini”. Managerilor le-a lipsit însă strategia de promovare și, având în vedere că în Piața Unirii mai exista și Lucas și, mai nou, Emotion, era necesar să lucreze la acest capitol cu un specialist în domeniu.

Prețurile practicate erau mai mult decât permisive. Managementul, însă, avea o abordare strategică nu tocmai potrivită, lucru care a și dus, de altfel, la închiderea business-ului în luna noiembrie.

Ideea, conceptul le aveam în minte de multă vreme, după ce am avut ocazia să analizez foarte atent Piața Unirii din Timișoara și în special locațiile din zonă, timp de mai bine de doi ani!

O persoană care activează într-un domeniu, un specialist, adică, indiferent că se află într-o ipostază de client, întotdeauna va acorda atenție tuturor detaliilor (design, meniu, calitatea serviciilor, muzica etc) în locația în care merge să își petreacă timpul liber sau la întâlnirile de afaceri. Și atunci, în condițiile acestea, întotdeauna ochiul unui specialist va urmări să identifice “ce apare nou pe piață”!

De când m-am mutat în Timișoara, m-am întrebat mereu ce tip de locație aș deschide eu dacă mi s-ar oferi oportunitatea! Și sunt sigur că mulți dintre cititori și-au adresat măcar o dată întrebarea asta! Pe unii dintre ei chiar i-am întâlnit și și-au manifestat această dorință.

Revenind acum, iată că a apărut atunci pentru mine oportunitatea profesională să pot implementa conceptul acesta la care mă gândisem de multă vreme, însă nu pentru mine, ci pentru alții!

Investiseră destul de mult, chiar foarte mult și faptul că au închis business-ul spunea multe despre situația în care se aflau acționarii.

În ciuda acestui fapt a fost nevoie de o investiție de încă 5000 euro. Timpul scurt și presiunea acționarilor care își doreau continuarea afacerii și reînceperea recuperării investiției, toate acestea nu mi-au permis să dezvolt partea de design și alte elemente necesare pentru a exprima vizual și mai bine conceptul către clienți.

Am apelat însă la creativitate și la echipă, pentru că echipa este întotdeauna extrem de importantă! Indiferent că ai o idee, ai nevoie și de oamenii potriviți care să te ajute să-ți pui ideea în practică.

Pașii pe care i-am parcurs atunci, împreună cu echipa mea, au fost următorii:

Partea de grafică – aici am beneficiat de implicarea extrem de talentatei Elena Adorian, cu care lucrez de când am venit în Timișoara, și care îmi transpune cel mai inspirat în imagini conceptele pentru cei cu care colaborez.

Partea de decor – unde prietena mea, Andreea Papp, a avut o contribuție majoră în crearea și dezvoltarea conceptului și și-a pus puternic amprenta personală asupra acestui aspect, alături de o prietenă dragă, Genoveva.

Partea administrativă și persoana responsabilă de bar – Silviu Tudose, cu care am avut ocazia să colaborez la Le Cinema. Un om cu potențial și cu experiență acumulată într-un timp relativ scurt. Silviu și-a adus plusul de valoare asupra conceptului gândit de mine, cu elemente noi în noul set up – logistic și în special cu ingredientele de bază ale aperitivului, cu gust de Spania (Jamon și salamurile de Spania).

Este foarte important mereu să-i lași pe cei pe care îi cooptezi în proiectul tău ( așa cum a fost și cazul lui Silviu Tudose) să se exprime și să-i încurajezi să vină cu propriile lor idei noi. Și, mai mult decât atât, discutând cu acționarii, i-am oferit lui Silviu șansa să devină acționar, cumpărând câteva procente din afacere. Pentru că în acest fel poți crește și mai mult șansele ca oamenii să se implice și să contribuie la succesul de care Barrio se bucură acum.

Conceptul si rezultatele Barrio:

Să urmărim acum exemplul concret și să punctăm câteva dintre informațiile absolut necesare și care i-ar putea ajuta, încuraja și inspira pe cei interesați să treacă la acțiune!

Oraș: Timisoara
Zona: Piața Unirii
Tip de locație – Bar
Lansare: 13 Ianuarie 2013

Concept – Barrio – Aperitivo & Wine Bar
Numele Barrio – Fiind un concept de wine bar și aperitivo, numele s-a dovedit a fi cel mai potrivit și l-am ales dintr-o listă de 20 de nume posibile. Am învățat că este foarte potrivit ca numele ales să conțină vocale și să fie ușor de reținut.
Numele acesta te duce lesne cu gândul la “bar” și nu la cafenea.
Am știut de la bun început ce să nu facem, ce nu trebuie să fim: nu trebuia să fim o cafenea!
Elementul de maximă noutate: singurul bar din Timișoara unde îți poți prepara chiar tu cafeaua – “Nespresso” și ceaiul “Revolution Tea” – amândouă produse de calitate superioară.
Am considerat acest aspect unic, cel puțin din câte am întâlnit personal în cei 20 de ani de activitate, iar clienții au fost încântați că le-am oferit această experiență unică!
Vinerea prietenii gătesc pentru tine la Barrio! – Un element de bază al conceptului, care a adus succes încă de la implementarea lui. O prietenă (Elena Ramona) a gătit ce-i plăcea și știa cel mai bine, după aceea prietena mea a susținut ideea și clienții au început să solicite și ei dreptul de a găti ce se pricep ei mai bine. A fost un real succes și așa am crescut numărul de prieteni și familia Barrio, de unde s-a născut și sloganul: La Barrio nu ești niciodată singur!

Foarte mult a contat absența clasicului meniu (bineînțeles că el există, însă se folosește foarte rar și doar la cerere! Oricum e musai să-l ai, după lege!) De ce am preferat să nu expunem la loc vizibil meniul? Pentru că am preferat contactul direct cu clientul. O abordare directă și prietenoasă. Mai ales că mulți dintre clienții noștri știau mai bine ce vin să comande și astfel ne-au ajutat și pe noi să învățăm mai multe despre vinuri! În felul acesta, specialistul devine chiar clientul însuși!

Terasa Barrio – Singura terasă de iarnă din Timișoara: 16 brazi superbi care decorau terasa au fost aduși tocmai din Austria și astfel Barrio a devenit “singura terasă cu brazi din Piața Unirii.” Nu am reușit să deschidem la timp terasa (în decembrie, așa cum ne-am propus inițial) și să îi răsfățăm așa cum ne-am fi dorit pe timișoreni, însă cu siguranță în iarna care va urma ne vom da întâlnire la un vin fiert în aer liber!

Enorm de mult a contat deopotrivă faptul că am făcut totul cu entuziasm și am pus suflet în acest concept!

Nu am așezat banii pe primul loc, chiar dacă am reușit după 3 săptămâni să depășim încasările din luna august și implicit a vechiului concept – Bistro Le Dome (pentru cei interesați, e bine de știut că vara reprezintă cel mai productiv sezon pentru cei care operează business-uri de felul acesta și au terase în Piața Unirii)

Am construit începutul noii povești Barrio împreună cu prietenii și le mulțumesc pentru că mi-au fost alături! Ei au atras la rândul lor clienți noi, care au devenit prietenii Barrio.

Steve Jobs îndemna la un moment dat: “Vindeți vise, nu produse!” Iar eu știu și cred cu tărie că povestea contează cu adevărat și vinde!

Când am predat proiectul acționarilor, reușisem să încasăm 35 000 lei în 60 de zile și să creștem încasarea medie la suma propusă pentru primele 4 luni în mai puțin de atât.

Concluzia ar fi că și tu poți reuși să îți deschizi barul sau cafeneaua dorită, cu succes, chiar și așa, în condițiile în care piața pare deja saturată!

Important este să îți faci temele cu seriozitate, să te încarci cu maximum de entuziasm, încredere și răbdare. Și, indiferent dacă ești sau nu specialist, apelează mereu la cel mai bun specialist în domeniu! Acesta te va ajuta să nu îți risipești banii, exact prin plusurile de eficiență și ingeniozitate pe care ți le va aduce!”


Pentru ca afacerea ta conteaza pentru tine

Fii la curent cu informatiile si sollutile pentru successul afacerii tale

Leave a Reply

Allowed Tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>